Pivní rohlíky recept


Pivní rohlíky recept
Pivní rohlíky jsou vynikající pečivo, které se vyznačuje jemnou chutí a křupavou kůrkou. Tady je recept na jejich přípravu.
Ingredience
Pro těsto budete potřebovat asi 500 g hladké mouky, 250 ml piva (nejlépe světlého), 1 lžičku soli, 2 lžíce cukru, 1 sáček suchého droždí a 3 lžíce oleje. Na potření rohlíků před pečením použijte rozšlehané vejce a pro posyp můžete použít hrubozrnnou sůl, kmín nebo sezamová semínka.
Recept
Začněte smícháním teplého piva s cukrem a droždím v malé misce. Nechte směs asi 10 minut odstát, dokud nezačne bublat. V jiné velké míse promíchejte mouku se solí. Přidejte kvasnicovou směs a olej a začněte hníst těsto. Hněťte asi 10 minut, dokud nebude těsto hladké a pružné. Poté těsto nechte v míse, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Po vykynutí těsto rozdělte na menší kusy a z každého utvořte rohlík. Rohlíky položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vejcem a posypte dle chuti. Nechte ještě asi 15 minut kynout. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 15-20 minut nebo dokud nejsou zlatavé.
Tipy
Ujistěte se, že pivo není příliš studené; ideální teplota je mírně teplá na dotek. Tento teplotní rozdíl pomůže aktivovat droždí. Pokud chcete ještě křupavější kůrku, můžete do trouby při pečení vložit malou nádobu s vodou, což vytvoří páru. A nezapomeňte, že čerstvost surovin je klíčová, takže použijte čerstvé droždí a kvalitní mouku.