Vegetariánská svíčková omáčka recept


Vegetariánská svíčková omáčka recept
Vegetariánská svíčková omáčka je skvělou alternativou klasického českého jídla, které si můžete vychutnat i bez masa. Zde je postup, jak připravit vegetariánskou svíčkovou omáčku.
Ingredience:

500 g mrkve
150 g celeru
150 g petržele
2 střední cibule
50 g másla
2 lžíce oleje
2 lžíce hladké mouky
1 l zeleninového vývaru
200 ml smetany ke šlehání
2 lžičky citronové šťávy
2 lžičky cukru
1 lžička hořčice
1 bobkový list
10 kuliček nového koření
10 kuliček celého pepře
sůl

Recept:

Mrkve, celer a petržel očistěte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky.
V hrnci rozehřejte máslo s olejem a přidejte cibuli. Osmažte dozlatova.
Přidejte nakrájenou zeleninu a za stálého míchání krátce osmažte.
Přisypte mouku a promíchejte, aby se zelenina obalila.
Postupně přilévejte zeleninový vývar a za stálého míchání vařte, dokud zelenina nezměkne.
Hotovou zeleninu společně s vývarem rozmixujte na hladkou omáčku pomocí ponorného mixéru.
Omáčku vraťte na sporák, přidejte smetanu, cukr, citronovou šťávu, hořčici, bobkový list, nové koření a pepř.
Vařte na mírném ohni 10 minut. Nakonec omáčku dochuťte solí a případně i další citronovou šťávou podle chuti.
Před podáváním omáčku přeceďte, aby byla dokonale hladká.

Tipy:

Pro ještě krémovější konzistenci můžete do omáčky přidat trochu rostlinné smetany.
Omáčka se skvěle hodí k houskovým knedlíkům nebo vařenému bramborovému knedlíku.
Aby byla omáčka ještě aromatickější, můžete přidat pár kapek worcesterové omáčky.
Chcete-li omáčku více pikantní, můžete přidat trochu chilli papričky.

Takto připravená vegetariánská svíčková omáčka nabízí bohatou chuť a je skvělým doplněním k vašemu jídelníčku bez masa.