Vánoční chlebíček ze zbylých bílků recept


Vánoční chlebíček ze zbylých bílků recept
Vánoční chlebíček ze zbylých bílků je skvělý způsob, jak zužitkovat bílky, které vám zbývají po vánočním pečení. Tento lehký a vzdušný chlebíček má jemnou sladkost a je ideální pro sváteční snídani nebo svačinu.
Ingredience
300 g mouky
250 g cukru
8 bílků
1 balíček vanilkového cukru
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
špetka soli
100 ml oleje
100 ml mléka
kůra z jednoho citronu
Recept
Nejprve si připravte formu na chléb, kterou vymažete olejem a vysypte moukou, aby se chlebíček nepřilepil. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
V míse smíchejte mouku s kypřicím práškem a solí.
V jiné velké míse vyšlehejte bílky do pevné pěny. Postupně přidávejte cukr a vanilkový cukr, až vznikne lesklý sníh.
Do bílků opatrně vmíchejte sypkou směs. Přilijte olej, mléko a přidejte citronovou kůru. Vše jemně promíchejte, aby těsto zůstalo vzdušné.
Těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 45 minut, nebo dokud vrch nezhnědne a tester nevyjde čistý.
Po upečení chlebíček nechte chvíli vychladnout ve formě, a poté ho vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Tipy
Přidání ořechů nebo sušeného ovoce dodá chlebíčku zajímavou texturu a chuť. Můžete také použít pomerančovou kůru místo citronové pro jiný nádech.
Aby byl chlebíček extra vláčný, přidejte do těsta lžíci jogurtu nebo zakysané smetany.
Podávejte s máslem, marmeládou nebo jen tak s šálkem teplého nápoje.
Tento chlebíček je nejen chutný, ale i praktický – skvěle se hodí k využití bílků, které by jinak mohly skončit v odpadu. Užijte si pečení a chutné mlsání!