Bezlepková bábovka recept
Bezlepková bábovka je skvělou volbou pro ty, kteří mají celiakii nebo se snaží vyhýbat lepku. Zde je postup, jak připravit tento lahodný dezert.
Ingredience
200 g bezlepkové mouky
200 g cukru
200 g másla
4 vejce
100 ml mléka
1 balíček kypřicího prášku do pečiva
1 balíček vanilkového cukru
citronová kůra z jednoho citronu
pár kapek rumového aroma
tuk a bezlepková mouka na vymazání a vysypání formy
Recept
Nejprve si předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a formu na bábovku vymažte tukem a vysypte bezlepkovou moukou. Mléko zahřejte tak, aby bylo vlažné. Měkké máslo utřete s cukrem do pěny a postupně přidávejte jednotlivá vejce. Poté do směsi vmíchejte vlažné mléko a rumové aroma. V jiné misce smíchejte bezlepkovou mouku s kypřicím práškem a vanilkovým cukrem a postupně ji přidávejte do tekuté směsi. Nakonec přidejte citronovou kůru. Těsto důkladně promíchejte, aby bylo hladké. Těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 50 minut nebo dokud není bábovka hotová. Pro ověření, zda je bábovka upečená, použijte špejli, kterou zapíchněte do středu bábovky. Pokud vyjde čistá, bábovka je hotová. Po upečení nechte bábovku chvilku vychladnout ve formě a poté ji opatrně vyklopte.
Tipy
Pro ovocnou variantu můžete do těsta přidat například na kousky pokrájené jablko nebo hrušky, které dodají bábovce šťavnatost a nový rozměr chuti. Jako alternativu k rumovému aromatu můžete použít vanilkový extrakt nebo jinou esenci podle vaší chuti. Pro extra vláčnost můžete přidat do těsta lžíci kysané smetany. Bábovku můžete po upečení pocukrovat moučkovým cukrem nebo polévat čokoládovou polevou.