Kuře v bramborové nádivce recept
Ingredience:
1 celé kuře
1 kg brambor
2 cibule
3 stroužky česneku
100 ml mléka
50 g másla
4 lžíce oleje
sůl
pepř
majoránka
petržel
Recept:
Nejprve si připravíme bramborovou nádivku. Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kusy a uvaříme v osolené vodě do měkka. Mezitím na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Uvařené brambory slijeme, přidáme mléko, máslo a rozmačkáme na pyré. Do pyré vmícháme osmaženou cibuli, pokrájený česnek, petržel a dochutíme solí, pepřem a majoránkou.
Kuře omyjeme a osušíme. Vnitřek i vnějšek kuřete osolíme a opepříme. Vnitřní část kuřete naplníme připravenou bramborovou nádivkou. Zbytek nádivky můžeme upečt přímo vedle v pekáči nebo použít k doplnění jídla po upečení kuřete.
Předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia. Kuře vložíme do pekáče, pokapeme olejem a pečeme přibližně 1 hodinu a 30 minut, nebo dokud není kuře zlatavé a dobře propečené. Během pečení kuře občas poléváme výpekem z pekáče.
Tipy:
Před naplněním kuřete bramborovou nádivkou můžete do nádivky přidat různé bylinky dle chuti, například tymián nebo rozmarýn pro intenzivnější chuť.
Kuře můžete před pečením navíc potřít směsí olivového oleje a bylinek, což dodá kůži krásnou křupavost.
Po dopečení nechte kuře před krájením odpočinout asi 10 minut, aby se šťávy uvnitř stabilizovaly a maso bylo šťavnatější.
Podávejte s oblohou z čerstvé zeleniny nebo pečených brambor.