Jarní polévka recept.
Jarní polévka je ideální volbou pro lehký a osvěžující jarní oběd. Tady je recept na přípravu této lahodné polévky.
Ingredience:
1 l zeleninového vývaru
2 mrkve
1 petržel
1 menší celer
100 g mladého hrášku
100 g zelených fazolek
1 pórek
2 lžíce olivového oleje
Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Čerstvá pažitka nebo petrželka na ozdobu
Recept:
Nejprve očistěte a nakrájejte zeleninu. Mrkve, petržel a celer nakrájejte na malé kostičky, pórek na tenké proužky.
V hlubokém hrnci zahřejte olivový olej a přidejte nakrájený pórek. Restujte, dokud není pórek měkký a lehce zlatavý.
Přidejte ostatní nakrájenou zeleninu (mrkve, petržel a celer) a krátce restujte.
Zalijte zeleninu horkým zeleninovým vývarem a dochuťte solí a pepřem. Vařte na mírném ohni, dokud zelenina nebude téměř měkká.
Přidejte hrášek a zelené fazolky a vařte dalších 5-10 minut, dokud nejsou zelenina a fazolky křehké.
Polévku dochuťte podle chuti a před podáváním posypte nasekanou pažitkou nebo petrželkou.
Tipy:
Pro ještě lahodnější a krémovější texturu můžete přidat do polévky lžíci smetany nebo trochu zakysané smetany.
Pokud preferujete hustší polévky, můžete část zeleniny rozmixovat tyčovým mixérem přímo v hrnci před přidáním hrášku a fazolek.
Jarní polévku můžete podávat s čerstvým chlebem nebo topinkami.
Tato polévka je perfektní způsob, jak využít sezónní zeleninu a připravit si zdravý a chutný jídlo.