Ořechová buchta s jahodovým želé recept


Ořechová buchta s jahodovým želé recept
Ingredience pro ořechovou buchtu s jahodovým želé:

200 g mletých ořechů (vlašské ořechy nebo lískové ořechy)
4 vejce
150 g cukru
100 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli

Pro jahodové želé:

500 g jahod
100 g cukru
1 balení želírovacího cukru (20 g)

Recept:

Začněte přípravou jahodového želé. Jahody umyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. V kastrůlku je smíchejte s cukrem a želírovacím cukrem a povařte asi 10 minut, dokud se nevytvoří husté želé. Poté nechte želé vychladnout.
Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
Oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu.
Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, mleté ořechy a špetku soli. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.
Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané formy.
Pečte v předehřáté troubě asi 25 minut. Upečenou buchtu nechte chvíli vychladnout v troubě s mírně otevřenými dveřmi, poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Na vychladlou buchtu rovnoměrně rozetřete jahodové želé.

Tipy:

Pro intenzivnější chuť jahod můžete do želé přidat trochu citronové šťávy nebo vanilkový extrakt.
Ořechovou buchtu můžete podávat s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou pro ještě lepší chuťový zážitek.
Pokud nemáte želírovací cukr, můžete použít želatinu nebo agar-agar, ale vždy dodržujte návod na obalu pro správné množství.
Při pečení buchty kontrolovat hotovost vložením špejle do těsta, pokud vyjde suchá, buchta je hotová.

Tato ořechová buchta s jahodovým želé je skvělou volbou pro slavnostní příležitosti nebo jako nedělní dezert pro rodinu.

Ingredience pro ořechovou buchtu s jahodovým želé:

200 g mletých ořechů (vlašské ořechy nebo lískové ořechy)
4 vejce
150 g cukru
100 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli

Pro jahodové želé:

500 g jahod
100 g cukru
1 balení želírovacího cukru (20 g)

Recept:

Začněte přípravou jahodového želé. Jahody umyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. V kastrůlku je smíchejte s cukrem a želírovacím cukrem a povařte asi 10 minut, dokud se nevytvoří husté želé. Poté nechte želé vychladnout.
Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
Oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu.
Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, mleté ořechy a špetku soli. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.
Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané formy.
Pečte v předehřáté troubě asi 25 minut. Upečenou buchtu nechte chvíli vychladnout v troubě s mírně otevřenými dveřmi, poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Na vychladlou buchtu rovnoměrně rozetřete jahodové želé.

Tipy:

Pro intenzivnější chuť jahod můžete do želé přidat trochu citronové šťávy nebo vanilkový extrakt.
Ořechovou buchtu můžete podávat s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou pro ještě lepší chuťový zážitek.
Pokud nemáte želírovací cukr, můžete použít želatinu nebo agar-agar, ale vždy dodržujte návod na obalu pro správné množství.
Při pečení buchty kontrolovat hotovost vložením špejle do těsta, pokud vyjde suchá, buchta je hotová.

Tato ořechová buchta s jahodovým želé je skvělou volbou pro slavnostní příležitosti nebo jako nedělní dezert pro rodinu.