Pro pana doktora recept
Chcete-li připravit lahodný domácí chléb, budete potřebovat následující ingredience: mouka, voda, droždí, sůl a trochu cukru. Nejprve v míse smíchejte mouku se solí. V jiné nádobě rozmíchejte droždí s teplou vodou a cukrem a nechte asi 10 minut stát, aby droždí začalo pracovat. Poté směs droždí přidejte do mouky a vše důkladně zamíchejte. Těsto vyklopte na pomoučený povrch a hněťte asi 10 minut, dokud není pružné. Dejte těsto zpět do mísy, přikryjte a nechte kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Po nakynutí těsto znovu krátce propracujte a vložte do vymazané pekáčky. Nechte opět kynout přibližně 30 minut. Mezitím předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia. Pečte chléb v předehřáté troubě asi 30 minut, nebo dokud nezní dutě, když na něho klepnete na spodní straně.
Tip: Pro křupavější kůrku můžete do trouby na dno vložit nádobu s vodou, která během pečení vytvoří páru. Tento jednoduchý trik pomůže vytvořit krásnou zlatavou kůrku na vašem chlébu.