Babiččin knedlík do utěrky recept


Babiččin knedlík do utěrky recept.
Ingredience:

500 g hladké mouky
250 ml mléka
20 g čerstvého droždí
1 lžíce cukru
špetka soli
2 vejce
50 g rozpuštěného másla
moučník (hrubá mouka) na posypání utěrky

Recept

V míse smíchejte mléko s cukrem a droždí, nechte v teple cca 10 minut, dokud se na povrchu nevytvoří pěna.
Do vzniklé směsi přidejte vejce, rozpuštěné máslo, sůl a postupně přisypávejte mouku. Míchejte a poté hněťte rukama, dokud těsto není hladké a pružné.
Těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Když je těsto vykynuté, rozdělte ho na dvě poloviny. Každou část těsta vyválejte válečkem na posypaném moučníkem povrchu do obdélníkového tvaru a zabalte do utěrky, kterou jste také posypali moučníkem.
Knedlíky zabalte a pevně svážte na obou koncích, aby se během vaření nerozbalily.
Vložte knedlíky do velkého hrnce s vroucí vodou a vařte 25 až 30 minut.
Po uvaření knedlíky opatrně vyndejte, rozbalte a nakrájejte na plátky.

Tipy

Před vařením zkontrolujte, zda jsou knedlíky pevně zavázané, aby se během vaření nerozbalily.
Pro ještě lepší chuť můžete do těsta přidat nastrouhanou citronovou kůru nebo vanilkový cukr.
Pokud nemáte čerstvé droždí, můžete použít i sušené, ale vždy dodržte správný poměr podle návodu na balení.
Knedlík můžete servírovat s ovocným kompotem, máslem, cukrem nebo jako přílohu k masu a omáčkám.