Vydatná fazolová polévka se zakysankou recept


Vydatná fazolová polévka se zakysankou recept.

Ingredience pro vydatnou fazolovou polévku se zakysankou:

Bílé fazole namočené přes noc
Cibule
Česnek
Mrkev
Celer
Brambory
Klobása
Zeleninový vývar nebo voda
Bobkový list
Majoránka
Sůl a pepř
Zakysaná smetana
Olej nebo sádlo

Recept:

Začněte tím, že si připravíte fazole. Fazole přes noc namočte ve vodě, aby byly měkčí a rychleji se uvařily. Druhý den vodu slijte a fazole propláchněte.

Na oleji nebo sádle osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte nadrobno nakrájený česnek, mrkev a celer. Vše krátce osmahněte. Poté přidejte nakrájené brambory a klobásu nakrájenou na kolečka.

Přidejte namočené fazole, zeleninový vývar nebo vodu, bobkový list a majoránku. Osolte a opepřete podle chuti. Polévku vařte na mírném ohni, dokud nejsou fazole i zelenina měkké.

Když je polévka hotová, odstraňte bobkový list. Některé lidi preferují částečně rozmixovat polévku tyčovým mixérem pro krémovější konzistenci, ale můžete ji nechat i s celými kousky.

Na závěr přidejte zakysanou smetanu, promíchejte a nechte ještě chvíli povařit. Podávejte teplou a můžete dozdobit bylinkami dle vaší chuti.

Tipy:

Pokud chcete polévku obohatit, můžete přidat kysané zelí pro pikantnější chut'.
Pro vegetariánskou verzi vynechte klobásu a použijte více zeleniny.
Zakysanou smetanu můžete nahradit běžnou smetanou nebo ji vynechat úplně, pokud preferujete méně kalorickou verzi polévky.