Celerové zelí recept


Celerové zelí recept.

Ingredience pro celerové zelí:
hlávka celeru (přibližně 500 gramů)
půl litru vody
100 gramů cukru
70 ml octa
lžička soli
pár kuliček nového koření
pár kuliček pepře
bobkový list
2 lžíce oleje

Recept:
Celer nejprve očistí, oloupeme a nastrouháme na jemno. Poté si připravíme nálev. V kastrolu zahřejeme vodu s cukrem, octem, solí, novým kořením, pepřem a bobkovým listem. Vše necháme pár minut povařit, aby se chutě dobře spojily. Mezitím si v hlubší pánvi rozehřejeme olej a na něm zpěníme nastrouhaný celer. Jakmile celer zesklovatí, zalejeme ho horkým nálevem. Celé to necháme společně povařit ještě asi 10 minut, aby celer změkl, ale zároveň si zachoval trochu křupavosti. Hotové zelí necháme vychladnout a poté uložíme do čistých sklenic. Sklenice uzavřeme a uložíme na chladné tmavé místo. Necháme zrát alespoň týden před podáváním.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete do nálevu přidat i pár kousků zázvoru nebo pár kapek citronové šťávy.
- Celerové zelí je výborné jako příloha k masům, zvláště k pečeným.
- Pokud preferujete méně sladkou chuť, můžete snížit množství cukru.
- Při vaření celeru je důležité ho nepřevařit, aby si zachoval dostatečnou křupavost.
- Zelí je možné uchovávat v lednici několik týdnů, díky octu a cukru se dobře konzervuje.