Hrachová kaše recept


Hrachová kaše recept.

Hrachová kaše je tradiční české jídlo, které je zvláště populární v zimních měsících. Je to výživné, jednoduché a chutné jídlo. Základem jsou sušené hráchy, které se nechají uvařit do měkka a následně se dochutí.

**Ingredience**
- sušený hrách 500 g
- cibule 1 ks
- sádlo 2 lžíce
- majoránka 1 lžička
- česnek 2 stroužky
- sůl a pepř dle chuti
- ocet nebo citronová šťáva na zakysání

**Recept**
1. Hrách nejprve důkladně propláchněte pod tekoucí vodou.
2. Hrách dejte do velkého hrnce, zalijte vodou a nechte přes noc namočený.
3. Druhý den vodu slijte, hrách znovu zalijte čistou vodou a dejte vařit.
4. K hrachu přidejte jednu celou oloupanou cibuli.
5. Vařte na mírném ohni, dokud hrách úplně nezměkne a nerozvaří se to může trvat asi 1 až 2 hodiny.
6. Mezitím na sádle zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte rozdrcený česnek a osmahněte dozlatova.
7. Uvařený hrách scedíte ale několik lžic vody si nechte.
8. Rozmačkaný hrách smíchejte se zpěněnou cibulí, přidáte majoránku, sůl, pepř a trochu octa nebo citronové šťávy pro zvýraznění chuti.
9. Důkladně promíchejte a ještě chvíli povařte, aby se chutě spojily.

**Tipy**
- Hrachová kaše chutná nejlépe s uzeným masem nebo klobásou.
- Pokud chcete kaši trochu řidší, přidejte trochu vody, ve které se hrách vařil.
- Pro zvýraznění chuti můžete přidat i trochu kysané smetany přímo do kaše.
- Majte na paměti, že hráchová kaše ještě zhoustne po uvaření při stání.

Tato jednoduchá, ale vydatná kaše je skvělým jídlem pro chladné dny a může být podávána jako hlavní jídlo nebo jako příloha.