Perníkový chlebíček recept


Perníkový chlebíček recept.

Ingredience:
hladká mouka 350 gramů
cukr moučka 200 gramů
med 150 gramů
vejce 1 ks
soda bicarbona 1 lžička
perníkové koření 2 lžičky
mléko 2 lžíce

Recept:
V hrnci si zahřejte med do mírně tekutého stavu. Ve větší míse smíchejte mouku, cukr moučka, perníkové koření a sodu bicarbonu. Přidejte vejce a mléko, a poté tekutý med. Vše důkladně promíchejte, až vznikne hladké těsto. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu mléka. Těsto vytvarujte na vál, zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice minimálně na 1 hodinu.

Po odpočinutí těsto vyválejte na pomoučněném válu na plát asi půl centimetru tlustý. Vykrájejte libovolné tvary pomocí formiček a pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.

Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsiusa zhruba 10-12 minut, nebo dokud chlebíčky lehce nezhnědnou. Po upečení nechte chlebíčky chladnout na plechu a poté je můžete zdobit polevou nebo cukrovou glazurou podle vaší chuti.

Tipy:
Perníkové těsto můžete přichutit i jinými kořeními, jako je skořice, hřebíček nebo muškátový oříšek, které dodají chlebíčkům výraznější aroma.
Pokud chcete mít perníčky měkčí, nechte je po upečení zavřené v plechové krabici, kde změknou.
Pro extra lesk můžete perníčky potřít rozšlehaným vajíčkem nebo mlékem těsně před pečením.