Domácí Trdelník recept.
Domácí trdelník je tradiční česká sladkost, která se tradičně peče na rožni nad ohněm. K přípravě v domácích podmínkách můžete použít troubu nebo speciální elektrický pekač na trdelník.
Ingredience
Na těsto potřebujete 500 gramů hladké mouky, 250 ml mléka, 80 gramů cukru, 2 vejce, 50 gramů másla, 30 gramů čerstvého droždí, špetku soli a trochu strouhané citronové kůry pro lepší chuť. Pro posypání trdelníku připravte směs mletého skořice a cukru. Dále budete potřebovat rozpuštěné máslo na potření hotových trdelníků.
Recept
Začněte tím, že si v mírně vlažném mléce rozpustíte droždí společně s lžící cukru a nechte vzejít kvásek. V míse dobře promíchejte mouku, zbytek cukru, vejce, rozpuštěné máslo, sůl a citronovou kůru. Přidejte kvásek a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Těsto nechte na teplém místě kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Po vykynutí těsto rozdělte na menší části a každou část vyválejte do dlouhého, tenkého pramene. Prameny těsta pak omotejte kolem speciálne upravených dřevěných nebo kovových tyčí, které jste předem namazali trochou oleje.
Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia nebo na grilu, dokud trdelníky nejsou zlatavé, což obvykle trvá asi 20 minut. Během pečení trdelníky několikrát potírejte rozpuštěným máslem a posypávejte směsí cukru a skořice.
Po upečení nechte trdelníky chvíli vychladnout a poté je opatrně sundejte z tyčí.
Tipy
Pro extra křupavost a chuť můžete do těsta přidat trochu vanilkového extraktu nebo rumu. Po upečení můžete trdelníky ještě posypat mletými ořechy nebo mandlovými lupínky.
Při pečení v troubě použijte silikonovou podložku nebo pečicí papír, aby se trdelníky nepřipálily.
Pokud nemáte speciální zařízení na pečení trdelníků, můžete použít vyčištěné plechové nádoby nebo hliníkové fólie stočené do tvaru trubice.
Ať už domácí trdelník pečete jakýmkoli způsobem, jistě si na této tradiční pochoutce pochutnáte.