Bílkový beránek recept


Bílkový beránek recept.

Bílkový beránek je tradiční velikonoční pečivo, které má podobu beránka. Příprava tohoto sladkého pokrmu vyžaduje trochu trpělivosti a zručnosti, ale výsledek stojí za to.

Ingredience, které budete potřebovat, zahrnují mouku, cukr, vejce (použijí se pouze bílky), máslo, prášek do pečiva, vanilkový cukr a citronovou kůru pro jemnou citrusovou chuť. Pro ozdobení můžete použít rozinky pro oči a mandlové plátky pro uši.

Recept na přípravu bílkového beránka začíná oddělením bílků od žloutků. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Postupně přidávejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne lesklý a pevný sníh. Poté opatrně vmícháte vanilkový cukr a citronovou kůru. V jiné misce smíchejte mouku s práškem do pečiva a tuto směs postupně a opatrně vmíchávejte do bílkového sněhu tak, aby směs zůstala nadýchaná.

Formu na beránka vymažte máslem a vysypte moukou. Do formy nalijte těsto, snažte se rozložit rovnoměrně. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsius asi 25-30 minut, nebo dokud není beránek zlatavý a pečený.

Po upečení nechte beránka chvilku vychladnout v formě, a pak ho opatrně vyklopte na mřížku, aby dokonale vychladl. Po vychladnutí můžete beránka ozdobit podle svého gusta. Rozinky můžete použít pro oči a z mandlových plátků udělat uši. Nakonec beránka můžete pocukrovat nebo polevit citronovou polevou.

Tipy pro úspěšnou přípravu:
1. Při šlehání bílků se ujistěte, že jak mise, tak šlehače jsou zcela čisté a suché. Jakákoli stopa tuku může zabránit vytvoření pevného sněhu.
2. Přidávání mouky do bílkového sněhu provádějte velmi jemně, ideálně pomocí síta, abyste zachovali lehkost těsta.
3. Po vyklopení nechte beránka dostatečně vychladnout, než ho začnete ozdobovat, aby se nerozbil.
4. Pokud máte silikonovou formu, při pečení bude beránek snadněji vyklopitelný a formu nemusíte vysypávat moukou.

S těmito tipy a postupy se vám jistě podaří upéct dokonalý bílkový beránek, který bude ozdobou velikonočního stolu.