Segedínský guláš recept.
Segedínský guláš je tradiční maďarské jídlo, které se stalo populárním i v české kuchyni. Základem jsou hlavně vepřové maso, kysané zelí a smetana. Zde je recept na přípravu tohoto oblíbeného jídla.
Ingredience:
- 500 g vepřového masa, ideálně plec nebo krkovice
- 500 g kysaného zelí
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 1 lžička mleté papriky
- 1/2 lžičky kmínu
- sůl
- pepř
- 200 ml smetany na vaření
- 1 lžíce hladké mouky
- voda nebo vývar
Postup:
1. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte na sádle nebo oleji dozlatova.
2. Přidejte nadrobno nakrájené maso a orestujte, dokud není z všech stran opečené.
3. Maso posypte mletou paprikou, přidejte prolisovaný česnek, kmín, sůl a pepř. Dobře promíchejte.
4. Přidejte kysané zelí a zalijte vodou nebo vývarem, aby byly všechny ingredience zakryté. Vařte na mírném ohni asi 1 hodinu, dokud maso není měkké.
5. Ve smetaně rozmíchejte mouku a vzniklou směs pomalu přilévejte do guláše, zatímco stále mícháte, aby se smetana nesrazilá.
6. Vařte dalších 10-15 minut, dokud guláš nezhoustne.
Tipy:
- Pokud máte rádi pikantní jídla, můžete přidat trochu chilli papričky nebo cayennského pepře.
- Podávejte s čerstvým chlebem, knedlíky nebo vařenými bramborami.
- Guláš je často ještě lepší druhý den, když se chutě krásně spojí.
- Pokud máte rádi více zelí, můžete přidat víc než je uvedeno v receptu.
Doufám, že se vám segedínský guláš podaří a bude chutnat!