Špecle s žampionovou směsí recept.
- Ingredience
Mouka pšeničná hladká 300 g
Voda 150 ml
Vejce 1 ks
Sůl 1/2 lžičky
Žampiony 500 g
Cibule 1 ks
Česnek 2 stroužky
Směs bylinek (petržel, tymián, majoránka)
Smetana na vaření 200 ml
Olej nebo máslo na smažení
Sýr na posypání (podle chuti, například parmazán)
- Recept
Nejprve připravíme těsto na špecle. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vejce, sůl a postupně přiléváme vodu. Mícháme, až vznikne hladké těsto. Necháme ho chvíli odpočinout.
Mezitím očistíme a nakrájíme žampiony na plátky. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme na drobno.
Na pánvi rozehřejeme trochu oleje nebo másla a zpěníme na něm cibuli. Přidáme česnek a žampiony, osolíme a opepříme. Smažíme na středním plameni, dokud se žampiony nezačnou zlatit.
Připravené těsto na špecle protlačíme špeclířem do vroucí osolené vody. Když špecle vyplavou na povrch, vyjmeme je šumákem a necháme okapat.
Žampionovou směs vmícháme do smetany a necháme krátce provařit. Přidáme nasekané bylinky a špecle, promícháme.
- Tipy
Pro pikantnější chuť můžete do žampionové směsi přidat trochu chilli papričky.
Pokud máte rádi krémovější konzistenci, můžete přidat více smetany nebo ji nahradit smetanou ke šlehání.
Špecle můžete podávat s nastrouhaným sýrem, což dodá jídlu další chuťovou dimenzi.
Pro zdravější variantu můžete použít celozrnnou mouku a místo smetany zvolit například rostlinnou alternativu.
Jako doplněk můžete přidat na pánvi osmažené kousky slaniny nebo kapii.