Vdolky s borůvkovým žahourem recept


Vdolky s borůvkovým žahourem recept.

Vdolky s borůvkovým žahourem jsou tradiční český pokrm, který výborně chutná jako snídaně nebo svačina. Dopřejte si tuhle lahodnou kombinaci sladkého ovocného žahouru a křehkých vdolků.

**Ingredience:**

Pro vdolky:
mouka pšeničná hladká 500 g
mléko 250 ml
droždí čerstvé 30 g
cukr krupice 2 lžíce
sůl špetka
vejce 1 ks
máslo 50 g, rozpuštěné
olej na smažení

Pro borůvkový žahour:
borůvky 300 g
cukr krupice 3 lžíce
škrob kukuřičný 1 lžíce
voda 50 ml

**Recept:**

Začněte přípravou těsta na vdolky. V míse smíchejte hladkou mouku, špetku soli a cukr. Ve vlažném mléce rozmíchejte droždí a nechte ho asi 10 minut vzejít. K mouce přidejte vzejité droždí, rozpuštěné máslo a vejce. Vypracujte hladké, elastické těsto. Těsto nechte na teplém místě kynout asi hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Mezitím připravte borůvkový žahour. Do malého hrnce dejte borůvky, cukr a trochu vody. Vařte na středním ohni, dokud borůvky nezačnou puštět šťávu. Smíchejte kukuřičný škrob s malým množstvím vody, přilijte k borůvkám a míchejte, dokud směs nezhoustne. Odstavte z ohně a nechejte vychladit.

Po vykynutí těsta z něj vykrajujte malé kusy a formujte vdolky. Na pánvi rozehřejte olej a vdolky na něm z obou stran osmažte dozlatova.

Podávejte vdolky teplé, přelité borůvkovým žahourem.

**Tipy:**

- Vdolky můžete podávat také s jinými druhy ovocných žahourů nebo čerstvým ovocem.
- Pokud máte rádi křupavější zdolky, můžete je po usmažení ještě krátce zapéct v troubě při vyšší teplotě, aby získaly křupavější kůrčičku.
- Pro extra lehkost těsta můžete přidat do něj trochu perníkového koření nebo skořici, které dodají vdolkům zajímavou chuť.