Mřížkový koláč s malinami recept


Mřížkový koláč s malinami recept.

Mřížkový koláč s malinami je klasický dezert, který vyniká svou jednoduchostí a výbornou chutí. Základem je křehké těsto a sladká malinová náplň doplněná o krásnou mřížku z těsta.

**Ingredience:**
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 75 g cukru moučka
- 1 vejce
- špetka soli
- 500 g malin
- 100 g cukru krupice
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce citronové šťávy
- cukr moučka na posypání

**Recept:**
1. Začněte přípravou křehkého těsta. Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr moučka a špetku soli. Přidejte nakrájené máslo a rukama zpracujte do drobenky. Poté přidejte vejce a zpracujte těsto, dokud se nevytvoří hladký a jednolitý těstový váleček. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice na asi 30 minut.
2. Mezitím si připravte malinovou náplň. V hrnci smíchejte maliny, cukr krupice, kukuřičný škrob a citronovou šťávu. Vařte na mírném ohni a neustále míchejte, dokud směs nezhoustne a nezačne bublat. Pak odstavte z ohně a nechte mírně vychladnout.
3. Těsto vyjměte z lednice a rozdělte na dvě části. Jednu část rozválejte a vyložte jí dno i okraje formy na koláč. Na těsto rovnoměrně rozprostřete malinovou náplň.
4. Druhou část těsta rozválejte a nakrájejte na proužky. Proužky použijte k vytvoření mřížky na povrchu koláče. Konce proužků pevně zatlačte do okrajů těsta, aby držely na místě.
5. Koláč pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 30 minut, nebo dokud není povrch krásně zlatavý.
6. Po upečení nechte koláč vychladnout v formě. Před podáváním posypte povrch cukrem moučka.

**Tipy:**
- Pro intenzivnější chuť malin můžete do náplně přidat trochu malinového likéru.
- Pokud nemáte čerstvé maliny, můžete použít i mražené, ale nezapomeňte je nechat rozmrazit a důkladně odkapat.
- Aby bylo těsto křehčí a chutnější, můžete do něj přidat lžičku vanilkového extraktu.

Tento koláč je skvělým dezertem k odpolední kávě nebo čaji a jistě potěší každého milovníka ovocných koláčů.