Dýňová polévka recept.
Ingredience potřebné na dýňovou polévku zahrnují:
1 kg dýně (například hokkaido), oloupaná a nakrájená na kostky
1 velká cibule, nakrájená nadrobno
2 stroužky česneku, nadrcené
750 ml zeleninového vývaru
200 ml smetany na vaření
2 lžíce olivového oleje
Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Muškátový oříšek (volitelně)
Recept na přípravu dýňové polévky:
V kastrolu rozehřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte dokud cibule nezměkne a nezačne se zlátit. Přidejte česnek a restujte další 1 minutu.
Přidejte nakrájenou dýni a promíchejte. Nechte na mírném ohni a restujte asi 5 minut. Poté přidejte zeleninový vývar, osolte a opepřete podle chuti. Vařte, dokud dýně není měkká, což obvykle trvá asi 15-20 minut.
Jakmile je dýně měkká, sundejte polévku z ohně a pomocí tyčového mixéru ji rozmixujte do hladka. Poté vraťte polévku na sporák, přidejte smetanu a promíchejte. Nechte polévku zahřát, ale už nevařte.
Ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Tipy pro dokonalou dýňovou polévku:
Pro zvýraznění chuti přidejte trochu čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu při restování zeleniny.
Polévku můžete podávat s nakrájeným pečivem nebo jako hlavní chod s křupavými krutony.
Muškátový oříšek dodá polévce jemnou a pikantní chuť, ale používejte ho opravdu šetrně.
Pro veganskou verzi polévky nahraďte smetanu kokosovým mlékem a zeleninový vývar ujistěte se, že neobsahuje živočišné produkty.
Můžete přidat i jiné druhy koření jako je kurkuma nebo kari, které dodají polévce zajímavou chuť a barvu.
Dýňovou polévku můžete skladovat v lednici až několik dní a její chuť se bude nadále rozvíjet.