Žemlová bábovka recept


Žemlová bábovka recept.

Ingredience na žemlovou bábovku jsou následující: mléko, strouhanka, rozinky, vejce, máslo, cukr, citronová kůra, vanilkový cukr, prášek do pečiva a špetka soli. Začněte tím, že rozinky namočíte do rumu nebo horké vody, aby změkly. Mezitím si připravte formu na bábovku, kterou vymažete máslem a vysypte strouhankou.

V míse smíchejte strouhanku, kterou jste předem namočili v mléce, dokud nezměkne. Přidejte rozpuštěné máslo, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru a špetku soli. Vše důkladně promíchejte. Nyní přidejte rozinky, vejce a prášek do pečiva, a vše opět promíchejte, dokud nebude směs homogenní.

Těsto nalijte do připravené formy na bábovku a rovnoměrně ho rozetřete. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 45 minut. Bábovku pečte, dokud není zlatohnědá a testovací špejle vložená do středu vyjde čistá.

Po upečení nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě, poté ji opatrně vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Tipy pro dokonalou žemlovou bábovku:
1. Rozinky je lepší namočit již den předem, aby byly opravdu měkké a šťavnaté.
2. Pro ještě bohatší chuť můžete do těsta přidat trochu mleté skořice nebo muškátového oříšku.
3. Po upečení můžete bábovku potřít rozpuštěným máslem a posypat moučkovým cukrem pro krásný lesk a sladší chuť.

Žemlová bábovka je výborná k čaji nebo kávě a skvěle se hodí jako svačina nebo dezert pro vaše rodinné a přátelské setkání.