Chlebový nákyp recept


Chlebový nákyp recept.

Chlebový nákyp je skvělý způsob, jak zužitkovat starší chléb a zároveň připravit chutný a sytý pokrm. Tento recept je jednoduchý a můžete ho variabilně upravit podle toho, co máte doma k dispozici.

Ingredience
- 250 gramů starého chleba
- 500 ml mléka
- 3 vejce
- 100 gramů cukru
- 1 vanilkový cukr
- 50 gramů rozinek
- máslo na vymazání formy
- strouhanka na vysypání formy
- špetka soli
- skořice podle chuti

Recept
Chléb nakrájejte na menší kousky nebo kostky a dejte do velké mísy. Přidejte rozinky. Vejce rozšlehejte s cukrem, vanilkovým cukrem, špetkou soli a skořicí dohladka. Směs nalijte do mísy s chlebem a rozinkami, promíchejte a nechte chvíli odstát, aby chléb vsákl tekutinu. Mezitím si předehřejte troubu na 180 stupňů a formu na pečení vymažte máslem a vysypte strouhankou. Směs s chlebem přesuňte do formy a pečte v předehřáté troubě asi 45 minut, dokud povrch nákypu neztmavne a nezpění. Hotový chlebový nákyp nechte chvilku vychladnout a pak podávejte, ideálně s vanilkovou omáčkou nebo jen posypaný moučkovým cukrem.

Tipy
- Můžete přidat i jiné sušené ovoce jako jsou švestky nebo meruňky.
- Pro bohatší chuť můžete do směsi přidat trochu rumu nebo brandy.
- Pokud máte rádi křupavý vrch, posypte nákyp před pečením trochou krupicového cukru.
- Tento pokrm je výborný jak teplý, tak studený.