Boršč recept


Boršč recept.

Boršč je tradiční východoevropská polévka známá pro svou charakteristickou červenou barvu, která je dána především použitím červené řepy. Existuje mnoho variant receptu, ale základem jsou obvykle zelenina a hovězí vývar. Zde je jeden z klasických receptů.

Ingredience
- 300 g hovězího masa na polévku
- 2 středně velké červené řepy
- 1 velká mrkev
- 1 petržel
- 1 malá hlávka zelí
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- 1,5 l vody
- Sůl a černý pepř podle chuti
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce octa
- 1 lžíce cukru
- Kysaná smetana pro podávání
- Čerstvá zelenina pro ozdobu

Recept
1. Maso vložte do velkého hrnce, přidejte vodu a nechte vařit. Po zahřátí vody odstraňte pěnu a vařte na mírném ohni.
2. Mezitím oloupejte a nastrouhejte červenou řepu, mrkev a petržel. Zelí nakrájejte na jemno.
3. V pánvi na oleji osmahněte nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte nastrouhanou zeleninu (mrkev, petržel a řepu), rajčatový protlak a trochu vody z hrnce. Dusíme asi 10 minut.
4. Směs ze zeleniny přidejte do hrnce s masem, přidejte zelí, osolte, opepřete a vařte do změknutí zeleniny.
5. V malém hrnci přiveďte k varu ocet s cukrem a touto směsí dochuťte boršč.
6. Nakonec přidejte jemně nasekaný česnek a nechte polévku ještě chvíli povařit.
7. Boršč podávejte s lžící kysané smetany a posypte čerstvou zeleninou.

Tipy
- Pro zvýraznění chuti můžete použít místo vody hovězí vývar.
- Boršč může být podáván jak teplý, tak studený, podle ročního období.
- Červenou řepu můžete uvařit i předem, což ušetří čas při přípravě.
- Přidáním bobkového listu, celého pepře a nového koření do vývaru dodáte polévce výraznější aroma.

S touto polévkou se setkáte ve variantách napříč celým východním blokem, od Polska přes Ukrajinu až po Rusko, a každý region má svou specifickou verzi této lahodné a zasycující polévky.