Makový chlebíček recept


Makový chlebíček recept.

Makový chlebíček je tradiční pečivo, které se hodí k čaji nebo jako svačina. Tento recept je poměrně jednoduchý a výsledný chléb má krásně vláčnou texturu s bohatou makovou chutí.

Ingredience

Na těsto budete potřebovat 250 gramů hladké mouky, 100 gramů cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lžičku prášku do pečiva, špetku soli, 3 velká vejce, 100 ml oleje a 100 ml mléka. Dále pak 200 gramů mletého máku. K oslazení maku můžete použít 2 lžíce medu nebo cukru, podle vaší chuti.

Postup

Nejprve si předehřejte troubu na 180 stupňů C. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a špetku soli. V jiné misce rozšlehejte vejce s olejem a mlékem. Tuto směs pak přilijte k suchým ingrediencím a dobře promíchejte, aby se vše spojilo. Nakonec vmíchejte mletý mák. Směs by měla být hladká a bez hrudek.

Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy na biskupský chlebíček nebo použijte silikonovou formu, kterou nemusíte předem připravovat. Pečte v předehřáté troubě zhruba 45 minut. Upečenost ověřte špejlí nebo tenkým nožem, který po zapíchnutí do chlebíčku vyjmete. Pokud na něm nezůstane žádné těsto, je chléb hotov.

Po upečení nechte chlebíček chvíli vychladnout ve formě, poté ho vyklopte na mřížku a nechejte úplně vychladnout.

Tipy

Makový chlebíček je možné servírovat s máslem, medem nebo jen tak samotný. Pokud chcete být kreativní, přidejte do těsta hrst rozinek nebo nasekané ořechy pro extra chuť a texturu. Můžete též přelít chlebíček citronovou polevou, kterou jednoduše připravíte smícháním citronové šťávy s moučkovým cukrem do hladka.