Tvarohový koláč s třešněmi recept


Tvarohový koláč s třešněmi recept.

Ingredience pro tvarohový koláč s třešněmi:

Pro těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 70 g cukru moučka
- 1 vejce
- špetka soli

Pro náplň:
- 500 g tvarohu (ve vaničce)
- 200 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 3 vejce
- 1 dl smetany ke šlehání
- 2 lžíce škrobu
- 300 g třešní (mohou být čerstvé nebo z kompotu)

Recept:
1. Připravte těsto: Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr moučka, špetku soli a nakrájené máslo. Přidejte vejce a rychle zpracujte v hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte v chladničce odpočinout alespoň 30 minut.
2. Mezitím připravte náplň: Ve velké míse smíchejte tvaroh, cukr krupice, vanilkový cukr a rozdělená vejce. Dobře promíchejte do hladka. Přidejte smetanu a škrob a opět promíchejte.
3. Třešně omyjte, zbavte pecek a nechte okapat (pokud používáte třešně z kompotu, tak je rovněž sceďte).
4. Těsto vyjměte z chladničky, vyválejte na velikost formy na koláč a vložte do vymazané a moukou vysypané formy. Těsto můžete naformovat i prsty.
5. Na těsto rovnoměrně rozprostřete náplň a navrch rozložte připravené třešně.
6. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 45 minut, dokud náplň neztuhne a povrch koláče není zlatavý.
7. Po upečení nechte koláč vychladnout a pak ho můžete podávat.

Tipy:
- Pokud používáte čerstvé třešně, můžete k náplni přidat trochu citronové kůry pro zvýraznění chuti.
- Pro extra křupavé těsto můžete přidat do mouky lžičku prášku do pečiva.
- Koláč si uchová svou vlhkost, pokud ho uložíte v chladničce pokrytý potravinovou fólií.

Tento koláč je skvělý jak teplý, tak i studený, a můžete ho podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačky pro ještě lepší chuťový zážitek.