Čokoládové dortíčky recept.
Ingredience na čokoládové dortíčky zahrnují mouku, cukr, vejce, máslo, kypřicí prášek, kakao a vanilkový extrakt. Můžete přidat i trochu soli, která zvýrazní čokoládovou chuť. K dekoraci se hodí čokoládová poleva nebo rozpuštěná čokoláda a různé posypy, oříšky či čerstvé ovoce.
Recept začíná tím, že si předehřejete troubu na 175 stupňů Celsia. Ve velké míse smíchejte mouku, kakao, kypřicí prášek a špetku soli. V jiné míse šlehejte máslo s cukrem do pěny, přidejte vejce a vanilkový extrakt a dobře promíchejte. Postupně přidávejte suchou směs do mokré a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto nalijte do formiček na muffiny nebo malé dortíky, které jste si předem vymazali máslem a vysypali moukou. Pečte 20 až 25 minut, nebo dokud nedosáhnou pečenosti (ověřte pomocí špejle). Po upečení nechte dortíčky vychladnout.
Pro dekoraci rozpusťte čokoládu ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě a pomocí lžíce ji rozetřete na vrchol dortíčků. Posypte dle vaší fantazie – můžete použít kousky čokolády, oříšky, kokos nebo jakékoli ovoce.
Tipy pro dokonalé čokoládové dortíčky: Přidejte do těsta špetku instantní kávy, která umocní čokoládovou chuť. Pokud chcete, aby byly dortíčky vláčnější, přidejte do těsta trochu zakysané smetany nebo jogurtu. Pro extra čokoládový zážitek přidejte do těsta čokoládové kapky. Po upečení dortíčky nechte 10 minut odpočinout ve formě, až poté je vyklopte a nechte úplně vychladnout, což zabraňuje drobení.