Kefírové bagety recept


Kefírové bagety recept.

Ingredience na kefírové bagety:

250 ml kefíru
500 g hladké mouky
2 lžičky soli
1 lžička cukru
10 g sušeného droždí
50 ml teplé vody
2 lžíce olivového oleje

Recept:

Začneme přípravou droždí. V malé misce smícháme sušené droždí, cukr a teplou vodu. Necháme stát asi 10 minut, dokud směs nezačne pěnit, což znamená, že droždí je aktivní.

V jiné, větší míse smícháme mouku a sůl. Přidáme kefír, olivový olej a připravenou droždovou směs. Vše důkladně promícháme a pak začneme hníst těsto. Hněteme asi 10 minut, dokud není těsto hladké a pružné.

Těsto přikryjeme čistou utěrkou nebo potravinářskou folií a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Po vykynutí těsto vyklopíme na pomoučněnou pracovní plochu a rozdělíme na 4 stejné části. Každou část těsta tvarujeme do dlouhého válcovitého tvaru, který připomíná bagetu.

Bagety položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě asi 20 minut kynout.

Před pečením bagety na povrchu několikrát nařízneme ostrým nožem.

Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia asi 20-25 minut, dokud nejsou zlatavé a křupavé.

Tipy:

Pro ještě lepší chuť můžete do těsta přidat bylinky jako je rozmarýn nebo tymián, které bagetám dodají pikantní aroma.

Pokud máte rádi křupavější kůrku, můžete během pečení do trouby postříkat trochu vody, což vytvoří paru a pomůže dosáhnout krásné a křupavé kůrky.

Bagety můžete podávat s máslem, sýrem nebo jako doplněk k polévkám a salátům. Jsou vynikající i jen tak s olivovým olejem.