Krémová kapustovo-sýrová polévka recept


Krémová kapustovo-sýrová polévka recept.

Ingredience pro krémovou kapustovo-sýrovou polévku:

- 1 malá hlávka kapusty (bílá nebo savoy)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 200 g tvrdého sýra (například čedar)
- 200 ml smetany na vaření
- 2 lžíce másla
- 1 lžička mleté papriky
- sůl a pepř podle chuti
- olivový olej
- chléb na croutony

Recept na přípravu krémové kapustovo-sýrové polévky:

Kapustu nakrájejte na jemno, cibuli a česnek oloupejte a také nakrájejte na drobno. V hrnci rozehřejte trochu olivového oleje a másla, přidejte cibuli s česnekem a osmahněte dozlatova. Přisypte mletou papriku, promíchejte a ihned přidejte kapustu. Kapustu restujte, dokud mírně nezměkne.

Přilijte vývar a vařte, dokud kapusta úplně nezměkne a polévka se trochu nezredukuje. Mezitím si nastrouhejte sýr na jemno. Když je kapusta měkká, polévku rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Vraťte polévku na mírný oheň, přidejte smetanu a postupně vmíchávejte nastrouhaný sýr, ať se krásně rozpustí. Dochutíte solí a pepřem.

Pro křupavé croutony opečte na pánvi s trochou másla kostky chleba, dokud nebudou zlatavé a křupavé.

Tipy pro dokonalou krémovou kapustovo-sýrovou polévku:

- Polévku můžete dochutit bylinkami jako je tymián nebo majoránka, které doplní chutě.
- Pro hladší texturu polévky použijte smetanu s vyšším obsahem tuku.
- Nechejte polévku po uvaření chvilku odstát, aby se chutě hezky propojily.
- Při servírování můžete polévku posypat trochou nastrouhaného sýra nebo čerstvými bylinkami.