Ořechová roláda recept


Ořechová roláda recept.

Ořechová roláda je tradiční český dezert, který se těší velké oblibě. Je to sladká pochoutka, která skvěle doplňuje odpolední kávu nebo čaj. Níže naleznete postup přípravy ořechové rolády.

Ingredience
Mouka 100 g
Mleté ořechy 100 g
Cukr moučka 120 g
Vanilkový cukr 1 balení
Prášek do pečiva 1/2 lžičky
Vejce 4 ks

Na náplň
Mleté ořechy 200 g
Cukr moučka 100 g
Máslo 100 g

Na obalování
Cukr moučka podle potřeby

Recept
Začneme oddělením bílků od žloutků. Bílky vyšleháme do pevného sněhu. Poté postupně přisypáváme cukr moučka a šleháme, až vznikne lesklý a pevný sníh. Pak do směsi opatrně vmícháme žloutky. Mouku smíchanou s práškem do pečiva a mletými ořechy prosejeme a postupně za stálého míchání přidáváme do vaječné směsi. Těsto vylejeme na plech vyložený pečicím papírem a rozetřeme do tvaru obdélníku.

Roládu pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 12 až 15 minut. Po upečení necháme těsto krátce vychladnout, ale ještě vlažné je potřeba opatrně srolujeme a necháme úplně vychladnout.

Pro náplň utřeme máslo s cukrem moučka dohladka a vmícháme mleté ořechy. Vzniklou náplň rovnoměrně rozetřeme na vychladlou roládu, kterou následně opět srolujeme.

Hotovou roládu obalíme v cukru moučka a podle chuti můžeme dozdobit čokoládovou polevou nebo dalšími ořechy.

Tipy
Při pečení dbejte na to, aby těsto nebylo příliš dlouho v troubě, mohlo by ztvrdnout a při srolování by praskalo.
Pro další chuťové varianty můžete do náplně přidat trochu rumu nebo citronovou kůru.
K roládě se skvěle hodí šálek silné kávy nebo černého čaje.

Tímto způsobem připravíte chutnou ořechovou roládu, která potěší nejen vaše chuťové buňky, ale i oči vašich hostů.