Smažené šátečky pestiňos recept.
**Ingredience:**
Mouka pšeničná hladká 250 gramů
Voda teplá 100 mililitrů
Olivový olek 60 mililitrů
Citronová kůra z jednoho citronu
Cukr krystal 1 lžíce
Sůl špetka
Anýz mletý 1 lžička
Olivový olek na smažení
Cukr moučka na posypání
**Recept:**
Začneme přípravou těsta. Do mísy prosejeme mouku a smícháme ji se solí, krystalovým cukrem a mletým anýzem. Přidáme citronovou kůru a dobře promícháme. Ve středu mouky uděláme důlek, do kterého nalijeme teplou vodu a 60 mililitrů olivového oleje. Směs pomalu zpracováváme rukama, dokud nezískáme hladké a pružné těsto. Pokud je těsto příliš suché, můžeme přidat trochu vody, pokud je naopak příliš lepivé, přidáme mouku.
Těsto poté přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat přibližně 30 minut. Po odpočinku těsto rozdělíme na menší kousky a na pomoučněné pracovní ploše je vyválíme do tenkých placků. Placky by měly mít tvar obdélníku nebo oválu.
Na pánvi rozpálíme dostatek olivového oleje pro smažení. Olej musí být dostatečně horký, aby šátečky po vložení ihned prudce reagovaly a začaly se smažit. Smažíme po obou stranách dozlatova, což obvykle trvá jenom pár minut.
Hotové šátečky vyndáme pomocí štěrbinové lžíce a necháme okapat na papírových ubrouscích, aby se zbavily přebytečného oleje. Ještě teplé šátečky posypeme moučkovým cukrem.
**Tipy:**
1. Při smažení udržujte olej konstantně horký, ale dávejte pozor, aby nepřehřál, protože to může způsobit připálení šátečků.
2. Pro aromatickou variaci můžete do těsta přidat trochu skořice nebo vanilkový extrakt.
3. Pestiňos jsou nejlepší čerstvé a teplé, ale můžete je skladovat v uzavřené nádobě, kde vydrží několik dní a zůstanou křupavé.