Bublanina s višněmi recept


Bublanina s višněmi recept.

Bublanina s višněmi je tradiční český ovocný koláč, který je jednoduchý na přípravu a můžete ho servírovat jak ke kávě, tak jako dezert po hlavním jídle.

Ingredience
Na těsto budete potřebovat 1 hrnek mouky, 1 hrnek cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 4 vejce, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku mléka, 1 prášek do pečiva. Dále potřebujete asi 500 gramů vykostěných višní.

Recept
Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Bílky ušlehejte do tuhé pěny. V jiné misce smíchejte žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Přidejte olej a mléko a dobře promíchejte. Potom postupně přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků.
Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy. Na těsto rovnoměrně rozložte vykostěné višně. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 35-45 minut, dokud koláč nezíská zlatavou barvu a tester nevyjde čistý.

Tipy
Pokud máte rádi více ovocnou bublaninu, přidejte více višní. Koláč můžete posypat moučkovým cukrem nebo podávat s šlehačkou. Bublanina je nejlepší čerstvá, ale dobře chutná i druhý den. Pokud používáte mražené višně, nechte je před přidáním na těsto důkladně odtát a scedit.