Hovězí jazyk s rozinkovou omáčkou recept.
Ingredience:
- 1 hovězí jazyk
- 2 mrkve
- 1 celer
- 1 petržel
- 1 cibule
- bobkový list
- nové koření
- sůl
- 200 g rozinek
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce octa
- 2 lžíce hladké mouky
- 50 g másla
Recept:
Hovězí jazyk nejprve důkladně očistěte pod tekoucí vodou. Do velkého hrnce dejte očištěný jazyk a zalijte vodou tak, aby byl celý ponořený. Přidejte na kousky nakrájenou zeleninu - mrkev, celer, petržel a cibuli. Dále přidejte bobkový list, několik kuliček nového koření a trochu soli. Vše přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 3 hodiny, dokud jazyk nebude měkký.
Mezitím připravte rozinkovou omáčku. Rozinky propláchněte a nechte je nabobtnat v troše vody. V kastrolu rozpusťte máslo, přidejte cukr a nechte ho lehce zkaramelizovat. Poté vmíchejte mouku a za stálého míchání krátce osmahněte. Postupně přilévejte vodu, ve které se vařil jazyk, dokud nezískáte hladkou omáčku. Nakonec do omáčky vmíchejte rozinky a ocet, promíchejte a krátce provařte.
Po uvaření jazyk vyjměte z vody, nechte trochu vychladnout, oloupejte z něj vrchní vrstvu a nakrájejte na tenké plátky. Můžete podávat buď teplé s horkou omáčkou, nebo nechte vychladnout a podávejte jako studenou předkrm.
Tipy:
- Jazyk je po uvaření snazší oloupat, pokud je ještě teplý.
- Omáčku můžete dochutit podle svého gusta více octem nebo cukrem, podle toho, jestli máte raději sladší nebo kyselější variantu.
- Jako přílohu můžete servírovat vařené brambory nebo lehký salát.