Závin tažený s jablky recept


Závin tažený s jablky recept.

Ingredience: mouka pšeničná hladká, voda, máslo, sůl, jablečný kompot nebo čerstvá jablka, cukr, skořice, rozinky, citronová šťáva

Recept: Nejprve připravíme těsto. Mouku prosijeme na vál a uprostřed uděláme důlek. Do důlku nalijeme trochu vody a přidáme špetku soli. Zpracujeme těsto, které poté necháme chvíli odpočinout. Mezitím oloupeme jablka, nakrájíme je na malé kousky a pokapeme citronovou šťávou. Jablka smícháme s cukrem, skořicí a rozinkami.

Těsto rozválíme na tenký plát a potřeme ho rozpuštěným máslem. Na těsto rovnoměrně rozložíme připravenou jablečnou směs. Těsto pečlivě zarolujeme a konce zatlačíme, aby nám náplň nevytékala. Závin položíme na plech vyložený pečicím papírem a z vrchu potřeme zbytkem rozpuštěného másla.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut, dokud závin nezíská zlatavou barvu. Po upečení necháme závin chvíli vychladnout a poté podáváme.

Tipy: Pokud používáte čerstvá jablka, můžete do náplně přidat trochu citronové kůry pro intenzivnější chuť. Závin můžete také posypat moučkovým cukrem nebo podávat s vanilkovou zmrzlinou. Aby bylo těsto krásně křehké a netrhalo se, je důležité ho před zpracováním dostatečně vyválet a nechávat si čas na jeho přípravu.