Kynuté těsto od babičky recept.
Na přípravu kynutého těsta od babičky budeš potřebovat následující ingredience
mouka pšeničná hladká 500 g
mléko 250 ml
cukr krupice 50 g
máslo 50 g
droždí čerstvé 30 g
sůl 1 lžička
vejce 1 ks
Recept na přípravu
Začni tím, že si předehřeješ mléko na teplou teplotu, do kterého rozdrobíš droždí a přidáš lžičku cukru. Směs nech stát asi 10 minut, aby droždí začalo pracovat.
Mezitím si do velké mísy prosej mouku a zbytek cukru. Přidej sůl a promíchej suché ingredience.
Do směsi přilij nálev z mléka a droždí a začni míchat. Jakmile se těsto začne spojovat, přidej rozpuštěné máslo a vejce.
Těsto hněť na pomoučněné ploše asi 10 minut, dokud nebude hladké a pružné.
Hotové těsto dej do mísy, kterou pokryješ utěrkou nebo potravinářskou fólií a nech ho na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Po vykynutí si těsto rozděl podle potřeby na menší kusy a můžeš z něj formovat buchty, vánočku nebo jiné pečivo.
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C, doba pečení se liší podle velikosti a typu pečiva.
Tipy pro dokonalé kynuté těsto
Ujisti se, že mléko je jen vlažné, příliš horké by mohlo droždí zničit.
Při kynutí těsto nech na teplém místě bez průvanu.
Pokud chceš, aby bylo těsto ještě jemnější, můžeš přidat do těsta lžíci zakysané smetany.
Neboj se experimentovat s přidáním různých druhů mouky za účelem změny chuti a textury těsta.
Pro sladké pečivo můžeš do těsta přidat sušené ovoce, ořechy nebo čokoládu.
Hodně štěstí a dobrou chuť!