Hovězí jazyk pečený recept


Hovězí jazyk pečený recept.

Ingredience pro pečený hovězí jazyk

Hovězí jazyk asi 1 kg
Cibule 2 velké
Celer 1 střední
Mrkev 2 velké
Bobkový list 2
Nové koření 5 kuliček
Pepř celý 1 lžička
Sůl 2 lžičky
Olej 2 lžíce
Voda dostatečné množství na podlití

Recept na přípravu pečeného hovězího jazyka:

1. Hovězí jazyk důkladně omyjte pod tekoucí vodou
2. Ve větším hrnci přivedete vodu k varu, přidejte sůl a jazyk do ní vložte
3. Vařte asi 2 hodiny, dokud není jazyk měkký
4. Mezitím si očistěte a nakrájejte zeleninu - cibuli na čtvrtky, mrkev a celer na větší kousky
5. Po uvaření jazyk vyjměte z vody, nechte chvíli vychladnout a poté opatrně oloupejte jeho hrubou vnější kůži
6. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia
7. Jazyk osolte, opepřete a potřete olejem
8. Do pekáče dejte nakrájenou zeleninu, na ni položte připravený jazyk
9. Přidejte bobkové listy a nové koření
10. Podlijte trochou vody a pekáč zakryjte alobalem
11. Pečte v předehřáté troubě asi 1,5 hodiny, během pečení jazyk občas podlévejte výpekem
12. Hotový jazyk vyjměte z trouby, nechte chvíli odpočinout a poté nakrájejte na plátky

Tipy pro lepší chuť a servírování:

- Jazyk je vhodné servírovat s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami.
- Můžete přidat také trochu křenu nebo hořčice pro pikantnější chuť.
- Zbylou zeleninu z pekáče můžete rozmixovat s trochou vývaru a vytvořit tak omáčku, kterou podáváte k jazyku.
- Jazyk je možné také nakládat do marinády z octa, vody, cukru, soli a koření a nechat v chladničce uležet několik dní pro získání delikátního kyselkavého nádechu.