Lokše s povidly recept


Lokše s povidly recept.

Lokše s povidly jsou tradiční slovenské jídlo, které má mnoho variant i v české kuchyni. Jedná se o tenké placky, které se nejčastěji plní povidly, ale mohou být naplněné i jinou sladkou náplní.

Ingredience:
- Brambory
- Hladká mouka
- Sůl
- Slivková povidla nebo jiná povidla dle chuti

Recept:
Uvař brambory ve slupce, dokud nejsou měkké. Po uvaření nech brambory vychladnout, oloupej je a nastrouhej. Přidej k nastrouhaným bramborám hladkou mouku a trochu soli a vytvoř těsto, které by nemělo být příliš lepivé. Pokud je těsto příliš mokré, přidej mouku. Těsto rozděl na menší kousky a vyválej je na tenké placky.

Na pánvi rozehřej trochu oleje a lokše po jedné opeč na obou stranách, dokud nejsou zlatavé. Hotové lokše potři povidly a můžeš je ihned podávat.

Tipy:
- Pro zvýraznění chuti můžeš do těsta přidat trochu kmínu nebo majoránky.
- Lokše jsou nejlepší čerstvé a teplé, ale v chladničce vydrží i několik dní. Před podáváním je jen znovu ohřej na pánvi.
- K lokším se hodí také zakysaná smetana nebo tvaroh. Můžeš je podávat jako sladkou večeři nebo jako dezert po hlavním jídle.
- Experimentuj s velikostí lokší – menší lokše jsou rychlejší na přípravu a snadnější na manipulaci.

Užij si přípravu a chuť tradičních lokší s povidly!