Borůvkový koláč recept.
Pro přípravu borůvkového koláče budete potřebovat následující ingredience
mouka 350 gramů
máslo 200 gramů
cukr 150 gramů
vanilkový cukr 1 balíček
vejce 1 kus
kypřicí prášek 2 lžičky
borůvky 300 gramů
tvaroh 250 gramů
smetana ke šlehání 100 ml
Postup přípravy borůvkového koláču je poměrně jednoduchý
Začněte tím, že si připravíte těsto. Máslo nakrájejte na malé kousky a nechte je chvíli odstát při pokojové teplotě, aby změklo. Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a kypřicí prášek. Přidejte změklé máslo a vejce a zpracujte do hladkého těsta. Těsto by mělo být dostatečně tuhé na to, aby se dalo vyválet.
Vymažte formu na koláč máslem a posypte moukou, aby se koláč nepřilepil. Rozválejte těsto a vložte ho do formy. Dno těsta můžete propíchnout vidličkou, aby se při pečení nezvedalo.
V míse smíchejte tvaroh, smetanu a trochu cukru. Tuto směs rozetřete na připravené těsto. Na vrch rovnoměrně rozložte borůvky.
Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsiusa asi 45 minut, dokud koláč nezíská zlatavou barvu. Před podáváním nechte koláč dostatečně vychladnout.
Tipy k receptu
Pokud chcete, aby byl koláč vláčnější, můžete přidat do tvarohové směsi vejce.
K borůvkám se hodí citronová kůra, kterou můžete přidat do tvarohové směsi pro lepší chuť.
Koláč můžete dozdobit šlehačkou nebo posypat moučkovým cukrem pro lepší vizuální efekt.