Mramorová bábovka s marmeládou recept


Mramorová bábovka s marmeládou recept.

Mramorová bábovka s marmeládou je klasický dezert, který si zamilujete pro jeho vláčnost a bohatou chuť. Zde je podrobný recept, jak na ni.

Ingredience
250 gramů másla
200 gramů cukru krupice
4 vejce
350 gramů hladké mouky
1 prášek do pečiva
4 lžíce kakaa
3 lžíce mléka
100 gramů jakékoli marmelády
1 lžička vanilkového extraktu nebo aroma

Recept
Máslo nechte změknout při pokojové teplotě a poté ho smíchejte s cukrem, dokud nevznikne hladká pěna. Postupně přidávejte vejce a vanilkový extrakt, neustále míchajte. V jiné misce promíchejte mouku s práškem do pečiva. Suchou směs postupně zašlehejte do máslu. Rozdělte těsto na dvě části. Do jedné části vmíchejte kakao rozpuštěné v mléce.

Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou. Do formy vlijte polovinu světlého těsta, rozetřete po celém dnu a vrstvu pokryjte marmeládou. Následně přidejte tmavé těsto a zakončete zbylým světlým těstem. Pomocí vidličky nebo špejle můžete těsta mírně promíchat, aby vznikl mramorový efekt.

Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsiusa asi 45 minut, než bábovka prochází testem suchého špejle. Po upečení nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě, pak ji vyklopte na mřížku a nechejte úplně vychladnout.

Tipy
Použijte kvalitní máslo pro lepší chuť.
Marmeládu můžete nahradit čerstvým ovocem nebo ovocnou polevou podle sezóny.
Pokud máte rádi výraznější čokoládový chuť, můžete přidat více kakaa.
Bábovku můžete po vychladnutí posypat moučkovým cukrem nebo polít čokoládovou polevou pro dekorativnější vzhled.

Dobrou chuť!