Domácí chleba z žitné mouky recept


Domácí chleba z žitné mouky recept.

Domácí chleba z žitné mouky je oblíbený pro svou výraznou chuť a vynikající texturu. Zde je postup, jak si připravit žitný chleba v pohodlí vaší domácnosti.

Ingredience
500 g žitné mouky
10 g soli
20 g čerstvého droždí
350 ml vlažné vody
1 lžíce medu nebo cukru

Recept
Nejdříve v malé misce rozpusťte droždí společně s medem nebo cukrem v části vlažné vody. Nechte stát asi 10 minut, dokud směs nezačne pěnit. V jiné velké míse smíchejte žitnou mouku se solí. Do středu mouky udělejte důlek, do kterého vlijete připravenou drožďovou směs. Pomalu přilévejte zbytek vody a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

Těsto vyklopte na pomoučený pracovní povrch a hněťte asi 10 minut, dokud nebude pružné. Poté těsto vložte zpět do mísy, kterou přikryjete utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout asi jednu až dvě hodiny, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

Po vykynutí těsto znovu krátce propracujte a formujte do požadovaného tvaru. Přendejte těsto na plech vyložený pečicím papírem nebo do vymazané a pomoučené formy. Nechte těsto ještě asi 30 minut odpočívat.

Před pečením můžete povrch chleba naříznout ostrým nožem, což pomůže chlebu lépe expandovat. Pečte v předehřáté troubě na 220 stupňů Celsia asi 30 minut. Po upečení nechte chleb vychladnout na mřížce.

Tipy
Pro křupavější kůrku můžete do trouby vložit malou nádobu s vodou, která při pečení vytvoří páru.
Pokud máte rádi semínka, můžete do těsta přidat lžíci dýňových nebo slunečnicových semínek.
Pro zjištění, zda je chleba upečený, poklepejte na jeho spodní stranu – pokud chleb zní dutě, je hotový.

S tímto receptem si můžete vychutnat čerstvý a voňavý žitný chleb, který skvěle doplní jakoukoliv snídani nebo večeři.