Věnec s kandovaným ovocem a čokoládou recept


Věnec s kandovaným ovocem a čokoládou recept.

Na přípravu věnce s kandovaným ovocem a čokoládou budeš potřebovat následující ingredience

mouka pšeničná hladká 500 g
mléko vlažné 200 ml
droždí čerstvé 30 g
cukr krupice 50 g
sůl 1 špetka
vejce 1 kus
máslo 100 g
kandované ovoce 100 g
čokoláda tmavá 100 g
cukr moučka na posypání

Postup přípravy

Začni tím, že si připravíš kvásek. V malé misce rozmíchej droždí, lžičku cukru a trochu vlažného mléka. Směs nech na teplém místě asi 15 minut kynout. Mezitím si v míse smíchej mouku se zbylým cukrem a špetkou soli. Poté do mouky přidej kvásek, zbytek vlažného mléka a vejce. Vše dobře promíchej a začni postupně přidávat rozpuštěné máslo. Těsto hnětej, dokud není hladké a pružné, což by mělo zabrat asi 10 minut.

Když máš těsto připravené, přidej nakrájené kandované ovoce a na menší kousky nasekanou čokoládu. Těsto s ovocem a čokoládou ještě krátce prohněť, aby se ingredience rovnoměrně rozprostřely. Poté těsto nech asi hodinu kynout na teplém místě pod utěrkou, dokud svůj objem nezdvojnásobí.

Po vykynutí těsto vyklop na moukou vysypanou pracovní plochu a formuj z něj dlouhý válec. Válec poté spoj do kruhu a polož na plech vyložený pečicím papírem. Věnec nech ještě asi 15 minut odpočinout.

Předehřej si troubu na 180 stupňů Celsia a pak peč věnec 25 až 30 minut, dokud není zlatavý a propečený. Po upečení nech věnec chvíli vychladnout na mřížce.

Hotový věnec můžeš posypat moučkovým cukrem pro sladší vzhled.

Tipy pro lepší výsledek

Ujisti se, že všechny ingredience mají pokojovou teplotu, především máslo a vejce, aby se s těstem lépe pracovalo.
Přidáním rozinek, ořechů nebo jiného sušeného ovoce můžeš dosáhnout zajímavých variací chuti.
Pokud máš rád intenzivnější čokoládovou chuť, můžeš kandované ovoce částečně nahradit další čokoládou.
Dobrou chuť!