Křehké jablkovo-tvarohové řezy recept.
Ingredience na těsto:
250 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
150 g másla
1 vejce
1 lžička kypřicího prádku
špetka soli
Ingredience na náplň:
500 g tvarohu v alobalu
4 středně velká jablka
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 vejce
1 citron
skořice dle chuti
Recept:
Nejdříve si připravíme těsto. Do mísy prosejeme mouku s kypřicím prádkem a špetkou soli. Přidáme moučkový cukr, vejce a nakrájené máslo. Zpracujeme hladké těsto, které necháme odpočinout v lednici alespoň 30 minut.
Mezitím si připravíme náplň. Tvaroh smícháme s cukrem krupice, vanilkovým cukrem a vejci. Jablka oloupeme, nastrouháme a pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. Jablka smícháme s tvarohovou směsí a přidáme skořici dle chuti.
Vyválené těsto položíme do vymazaného plechu, na něj rovnoměrně rozetřeme náplň.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 45 minut, dokud nejsou vrcholky zlatavé.
Po upečení necháme koláč vychladnout a pak jej můžeme krájet na řezy.
Tipy:
1. Pokud máte raději více křehké těsto, můžete do něj přidat trochu studené vody.
2. Pro intenzivnější citronovou chuť můžete do tvarohové směsi přidat i nastrouhanou kůru z citronu.
3. Řezy můžete před podáváním posypat moučkovým cukrem nebo přelít čokoládovou polevou pro dekorativní efekt.