Steak z grilu s rajčatovou salsou recept.
Ingredience:
Pro steak:
- 4 steaky (např. hovězí ribeye nebo sirloin)
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Pro rajčatovou salsu:
- 4 zralá rajčata, nakrájená na malé kostičky
- 1 malá červená cibule, jemně nakrájená
- 1 stroužek česneku, jemně nakrájený
- 1 lžíce čerstvého koriandru, jemně nasekaného
- Šťáva z 1 limetky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Recept:
1. Předehřejte gril na středně vysokou teplotu.
2. Steaky omyjte a osušte papírovými ubrousky. Každý steak potřete olivovým olejem a ochuťte solí a pepřem.
3. Položte steaky na gril a grilujte je podle tloušťky a vaší preferované stupně propečení. Obvykle to trvá 4 až 5 minut na každou stranu pro medium rare.
4. Mezitím připravte salsu. V míse smíchejte nakrájená rajčata, červenou cibuli, česnek, koriandr a limetkovou šťávu. Ochutnejte a případně přidejte sůl a pepř.
5. Jakmile jsou steaky grilované, nechte je pár minut odpočinout.
6. Podávejte steaky s připravenou rajčatovou salsou na vrchu nebo vedle nich.
Tipy:
- Pro extra chuť steaků můžete přidat trochu česnekového prášku nebo sušeného rozmarýnu do oleje, kterým steak potíráte.
- Rajčatovou salsu můžete ochutit i trochou nakrájeného chilli papričky pro pikantní verzi.
- Nezapomeňte na důležitý krok odpočinku masa po ugrilování, aby šťávy zůstaly uvnitř a maso bylo šťavnatější.
- Pokud máte rádi více ugrilovanou zeleninu, můžete k steaku přidat grilované papriky, cibuli nebo cukety.