Vydatná rajská polévka s masovými kuličkami recept.
Ingredience:
pro rajskou polévku:
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 800 g rajčat v konzervě nebo čerstvých oloupaných rajčat
- 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- sůl a pepř
- 1 lžička cukru
- 2 lžičky sušené bazalky nebo majoránky
pro masové kuličky:
- 500 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs)
- 1 vejce
- 1 středně velká cibule jemně nakrájená
- 2 lžíce strouhanky
- sůl a pepř
- 1 lžička papriky
- 1 lžička sušeného oregana nebo majoránky
Recept:
1. Začneme přípravou masových kuliček. Ve velké misce smícháme mleté maso, vejce, nakrájenou cibuli, strouhanku, sůl, pepř, papriku a oregano. Důkladně promícháme.
2. Z masové směsi tvoříme malé kuličky, velikosti vlašského ořechu.
3. Na pánvi na troše oleje kuličky zprudka opečeme ze všech stran dozlatova.
4. Pro rajskou polévku na troše oleje zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme česnek a chvíli restujeme.
5. Přidáme rajčata, vývar a přivedeme k varu.
6. Po 10 minutách vaření přidáme opečené masové kuličky do polévky a vaříme dalších 10 minut.
7. Přidáme cukr, bazalku nebo majoránku a dochutíme solí a pepřem podle chuti.
8. Necháme polévku na mírném ohni pod pokličkou asi 5 minut táhnout.
Tipy:
- Pro zahuštění polévky můžete přidat 1-2 lžíce rajčatového protlaku.
- Polévku můžete podávat s čerstvým pečivem nebo topinkami.
- Pokud preferujete jemnější texturu polévky, můžete ji před přidáním masových kuliček rozmixovat ponorným mixérem.
- Rajská polévka s masovými kuličkami je výborná i na druhý den, kdy si chuťově ještě více sedne.