Zapečené brambory s kroupovým zelím a uzeným masem recept.
Zapečené brambory s kroupovým zelím a uzeným masem jsou tradičním a chutným jídlem, které si jistě zamilujete. Připravte si následující ingredience
Ingredience
1 kg brambor
500 g kroupového zelí
300 g uzeného masa
1 cibule
2 stroužky česneku
200 ml smetany ke šlehání
Sůl a pepř
Majoránka
Olej
Recept
1. Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Uvařte je v osolené vodě do poloměkka.
2. Mezitím na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezměknou.
3. Přidejte nakrájené uzené maso a restujte, dokud se maso lehce neosmaží.
4. Vmíchejte kroupové zelí a krátce promíchejte na pánvi.
5. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
6. V zapékací míse vrstvěte polovinu brambor, na ně polovinu směsi zelí s masem a opakujte vrstvení. Zakončete vrstvou brambor.
7. Smetanu smíchejte se solí, pepřem a majoránkou a rovnoměrně ji nalijte na vrchní vrstvu brambor.
8. Pečte v předehřáté troubě asi 40 minut, dokud nejsou brambory měkké a vrch zlatavě zapečený.
Tipy
Použít můžete jakýkoliv typ uzeného masa podle vaší chuti. Místo smetany lze použít i zakysanou smetanu pro pikantnější chuť. Pro zvýraznění chuti můžete přidat trochu kmínu do zelí během restování. Toto jídlo je skvělé podávat s čerstvým chlebem nebo jako hlavní chod s oblohou z čerstvých zelenin.