Krvavý prejt recept


Krvavý prejt recept.

Krvavý prejt je tradiční české jídlo s podobou a chutí, která může být pro někoho nezvyklá, ale milovníky tradiční kuchyně jistě potěší. Jde o druh klobásy, která se vyrábí z vepřové krve a dalších ingrediencí, což ji činí výjimečnou.

Ingredience:
500 ml vepřové krve
500 g vepřového masa (nejlépe plec nebo bůček)
200 g sádla
1 velká cibule
100 g strouhanky
2 lžíce majoránky
sůl
mletý černý pepř
česnek podle chuti
případně muškátový oříšek

Recept:
Na začátku si připravte velkou mísu, do které nalijete vepřovou krev. Přidejte jemně nakrájenou cibuli, strouhanku a sůl s pepřem. Vše důkladně promíchejte. Maso a sádlo umele na masovém mlýnku. Směs maso a sádlo pak přidejte do mísy s krví. Přisypejte majoránku, nastrouhaný česnek a muškátový oříšek. Vše důkladně promíchejte, dokud nevznikne homogenní masa.

Tuto směs pak naplňte do předem připravených střívek, které by měly být dobře vyčištěné a namočené v chladné vodě. Naplněné střívky pak vařte v mírně osolené vodě přibližně 30 až 40 minut. Ujistěte se, že voda nevaří příliš silně, aby střívka náhodou nepraskla.

Tipy:
1. Krvavý prejt je nejlepší podávat teplý, ideálně s bramborovou kaší nebo s chlebem.
2. Pokud si přejete mít klobásu pikantnější, můžete do směsi přidat více česneku nebo trochu chilli.
3. Při plnění střívek buďte opatrní, aby do nich nezůstal vzduch, který by mohl způsobit jejich prasknutí při vaření.
4. Po uvaření můžete krvavý prejt ještě krátce opečt na pánvi pro získání křupavé kůrčičky.