Perníková bábovka recept.
Recept na perníková bábovka je výbornou volbou pro chladné dny nebo vánoční období. Tento tradiční český moučník si získal oblibu díky svému kořeněnému aroma a vláčnosti. Připravte si perníkovou bábovku podle následujícího postupu.
Ingredience
250 gramů hladké mouky
200 gramů cukru
100 gramů másla
2 velká vejce
250 ml mléka
2 lžičky perníkového koření
1 lžička jedlé sody
1 lžíce kakaa
100 gramů medu
Postup přípravy
Nejprve si předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou. V míse smíchejte suché ingredience, tedy mouku, perníkové koření, jedlou sodu a kakao. V jiné míse si utřete máslo s cukrem do pěny. Poté do směsi postupně zašlehejte vejce a přilijte med. Nyní střídavě přidávejte suchou směs a mléko, dokud nevznikne hladké těsto.
Těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut. Po upečení nechte bábovku chvíli odpočinout ve formě, a poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Tipy k receptu
Pro intenzivnější chuť a vůni můžete přidat do těsta hrst rozinek nebo nasekaných ořechů. Perníkovou bábovku můžete také polit čokoládovou polevou nebo posypat moučkovým cukrem pro lepší vizuální efekt a sladší chuť. Pokud máte rádi méně sladké pečivo, můžete množství cukru v receptu snížit.