Dušený listový špenát na špeku recept.
Ingredience pro dušený listový špenát na špeku zahrnují čerstvý listový špenát, cibuli, česnek, kousky špeku, sůl, pepř a trochu oleje nebo másla.
Recept začíná tím, že si na pánvi rozehřejeme trochu oleje nebo rozpustíme máslo. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmažíme ji dozlatova. Poté přidáme na malé kousky nakrájený špek a osmahneme do křupava. K cibuli a špeku přidáme nadrobno nakrájený česnek a krátce osmahneme, aby se uvolnila jeho aroma.
Mezitím omyjeme špenát a zbavíme ho případných zbytků půdy nebo nečistot. Očištěný špenát přidáme do pánve. Při míchání postupně dochutíme solí a pepřem. Špenát dušme na mírném ohni. Díky vodě, která zůstane na listech po omytí, se špenát pěkně podusí.
Po několika minutách, když špenát změkne a zmenší svůj objem, je jídlo hotové a můžeme ho podávat.
Tipy pro lepší chuť zahrnují použití kvalitního špeku a čerstvého špenátu. Pro jemnější chuť můžeme přidat na konci vaření trochu smetany. Také je dobré dbát na to, aby špenát nebyl převařený, měl by zůstat lehce křupavý a svěže zelený.