Falešné liptovské pirohy recept


Falešné liptovské pirohy recept.

Falešné liptovské pirohy jsou variací tradičního slovenského jídla, které zaujme svou jednoduchostí a chutností. Jsou ideální volbou pro rychlý oběd nebo večeři. Zde je návod, jak je připravit.

Ingredience
Pro těsto
mouka 500 g
voda 200 ml
sůl 1 čajová lžička

Pro náplň
brambory 500 g
cibule 1 ks
slanina 100 g
mleté černé pepře
sůl

Na dochucení
kysaná smetana

Recept
1. Na začátek si připravíme těsto. V míse smícháme mouku, sůl a postupně přiléváme vodu. Mícháme dokud nevznikne hladké těsto. Těsto poté necháme chvíli odpočinout.
2. Mezitím si připravíme náplň. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme. Cibuli nakrájíme na malé kousky a slaninu nakrájíme na kostičky.
3. Na pánvi osmahneme slaninu do zlatova, přidáme cibuli a smažíme, dokud nezměkne. Poté směs přidáme k nastrouhaným bramborám, osolíme, opepříme a dobře promícháme.
4. Z těsta vyválíme plát o tloušťce asi 3 mm a vykrájíme kruhy pomocí sklenice nebo formičky.
5. Na každý kruh klademe lžíci náplně. Okraje těsta potřeme vodou, přehneme na polovinu a pevně spojíme.
6. Pirohy vkládáme do vroucí vody a vaříme asi 5 minut, nebo dokud nevyplavou na povrch.
7. Hotové pirohy podáváme s kysanou smetanou.

Tipy
Pro extra křupavost můžete pirohy po uvaření ještě krátce opečít na pánvi s trochou másla.
Můžete experimentovat s různými druhy náplní, jako je například přidání uzeného sýra nebo zeleniny.
Pokud chcete, aby bylo těsto ještě více pružné a měkké, můžete do něj přidat lžíci oleje.