Nízkotučný banánový chlebíček recept.
Ingredience:
mouka 2 šálky
prášek do pečiva 1 lžička
soda bikarbona 1/2 lžičky
sůl 1/4 lžičky
zralé banány 3 kusy
jablečné pyré 1/2 šálku
med 1/3 šálku
vanilkový extrakt 1 lžička
vejce 1 kus
Recept:
Troubu předehřejte na 175 stupňů Celsia. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu a sůl. V jiné míse rozmačkejte banány a přidejte k nim jablečné pyré, med, vanilkový extrakt a vejce. Smíchejte, dokud nebude směs hladká. Přidejte mokré ingredience do suchých a míchejte, dokud se nevstřebá i poslední z nich, ale snažte se směs nepřemíchat. Těsto vložte do vymazané a moukou vysypané formy na pečení. Pečte přibližně 60 minut, nebo dokud vám do chlebíčku zapíchnutá špejle nevyjde čistá. Nechte chlebíček vychladnout ve formě na 10 minut, poté ho vyklopte a nechte úplně vychladnout na mřížce.
Tipy:
Chcete-li chlebíček ještě zdravější, použijte celozrnnou mouku nebo mouku z jiných obilovin.
Pro extra vláčnost přidejte do těsta trochu řeckého jogurtu nebo nízkotučného mléka.
Pokud máte rádi ořechy, přidejte do těsta hrst nasekaných vlašských ořechů nebo pekanových ořechů pro zvýšení chuti a textury.
K udržení čerstvosti zabalte chlebíček do folie nebo ho uložte do uzavíratelné nádoby, aby zůstal déle měkký a vláčný.