Kefírový beránek recept


Kefírový beránek recept.

Kefírový beránek je tradiční velikonoční pečivo, které se vyznačuje svojí jemností a vláčností. Díky kefíru v těstě je beránek krásně nadýchaný a vláčný. Zde je postup, jak si připravit kefírového beránka.

Ingredience
250 ml kefíru
250 g hladké mouky
200 g cukru
100 ml oleje
3 vejce
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
špetka soli
rozinky nebo kandované ovoce podle chuti
máslo na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy

Recept
Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia. Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Ve velké míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny. Pomalu přiléváme olej a nadále šleháme. Přidáme kefír a opět promícháme. V jiné misce smícháme mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a špetku soli. Suchou směs postupně zašleháváme do mokrých ingrediencí. Nakonec do těsta přidáme rozinky nebo kandované ovoce. Hotové těsto nalijeme do připravené formy a pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut, nebo dokud není beránek pevný a zlatavý. Pečení můžeme prověřit špejlí – když je po vytáhnutí suchá, beránek je hotový.

Tipy
Pro extra vláčnost můžete do těsta přidat lžíci zakysané smetany.
Pokud chcete, aby byl beránek krásně aromatický, přidejte do těsta lžičku mleté skořice nebo kardamomu.
Kefírového beránka můžete po upečení pocukrovat moučkovým cukrem nebo polit čokoládovou polevou.
Serve kefírový beránek vychlazený, nejlépe druhý den, kdy jsou chutě hezky propojené.